Nieuwe spelvormen van start. JO9-1 had de aftrap.

Zaterdagochtend 2 september. Op Sportpark Borgele kwam langzaam het zonnetje op en stonden er twee teams te springen om weer de “mei” in te gaan. Zoals een ieder weet heeft de KNVB nieuwe spelvormen ontwikkeld waardoor het voetbal voor de allerjongste beter wordt en dat ze zich beter kunnen ontwikkelen. Maar is dit zo? We weten het over een aantal jaartjes.

Wie waren er deze ochtend meer zenuwachtig? De spelers of de trainers/leiders! Ik kan u het antwoord geven hoor……. de trainers/leiders. Waar moeten ze staan (niet de spelers maar de trainers/leiders langs de lijn), weten de spelers wat de veranderingen zijn (ondanks een aantal keren te hebben uitgelegd)? Wat doet een spelbegeleider? Hoe reageren de kinderen zelf op situaties. Deze ochtend werd al veel duidelijk!!!

Gewoon een klein stukje wedstrijd doornemen. Voor de supporters is de wedstrijd erg leuk om te zien. Alles gebeurt kort voor je neus en je hoeft niet een half veld over te kijken wat er gebeurt. Het veld is klein en de wedstrijd gaat op en neer. Kortom erg leuk. En de spelers…….. mijn advies laat ze zelf spelen en laat ze zelf de beslissingen nemen. Niet alleen wat ze moeten doen maar ook bij een uitbal wie cq welk team de bal uit mag nemen. Hopelijk is de wedstrijd die ik gisteren heb gezien de start van vele van dit soort wedstrijden. 1 x hebben wij een ouder aangesproken om niet te reageren op een uitbal. Deze supporter gaf aan dat het een achterbal was terwijl de kinderen zelf zeiden dat het een cornerbal was. Kortom even onduidelijkheid hoe of wat en waarschijnlijk dachten de kinderen dat ze moeten luisteren naar een ouder en daarom nam de keeper de bal uit. En ik kan u vertellen dat er een paar meer situaties waren waarbij een uitbal voor het andere team was. Lagen de kids er wakker van? Helemaal niet. De bewuste speler zei “ik weet niet of ik hem geraakt heb dus hij mag de bal uitnemen”. Kortom ze maakten zelf de beslissing.   Hier kan het grote mannen voetbal nog veel van leren.

Een heerlijke ochtend en dat niet alleen door de zon. Nee 2 teams die een geweldige show opvoerden.

Uitslag Fc RDC JO9 – Overwetering JO9  5 – 4