Het sprookje van JO11-2

Alberwitje en de dertien dwerglientjes

Alberwitje, een voetbaltrainer, begeleidt het dwerglientjes voetbalteam van RDC. Bang dat Alberwitje en zijn team op een dag de beste van het land worden, laat de KNVB het team tegen jongens voetballen. Via de magische glazen bal controleert de KNVB dagelijks of de jongens nog altijd beter zijn.
Wanneer Alberwitje en zijn team op een dag de jongens weer helemaal weg spelen, komt er een voorzitter langs die het team zijn liefde verklaart. De KNVB raadpleegt de glazen bal en de angst blijkt werkelijkheid geworden: Alberwitje en zijn team zijn beter dan de jongens. Onmiddellijk geeft de KNVB de scout het bevel om het team uit de competitie te halen en te verschepen naar Amerika. Als bewijs moet hij 13 haarbandjes terugbrengen.

De scout kan dit echter niet over zijn hart verkrijgen en adviseert Alberwitje en zijn team in plaats daarvan om na de winterstop deel te nemen in de meiden competitie. Om de KNVB te laten denken dat het team in Amerika zit geeft de scout de KNVB 13 afgeknipte paardenstaarten.
De 11 dwerglientjes (twee doen er niet mee) dwalen over het voetbalveld, dat steeds donkerder en enger wordt. Jillientje scoort na amper 10 minuten. De boze hondwolf kan het niet aanzien. Hij besluit het veld op te rennen om de bal van de dwerglientjes te stelen. Maar het lukt hem niet, de lientjes zijn te snel. Kimientje, Nicolientje en Jennielientje staan ook vandaag weer uitstekend te verdedigen. Kikientje heeft maar weinig te doen en als de bal komt tikt ze de bal behendig naast de goal.

De jongens raken geïrriteerd. Emmalientje, Chanientje en Noalientje maken de jongens helemaal gek. Met hun elegante moves dansen ze om de jongens heen. Na zo’n 20 min weten de jongens toch hun concentratie te vinden en scoren ze de gelijkmaker. Maar dan amper 4 minuten later staat Nikkilientje precies op de goede plek om de voorzet van Roxientje te ontvangen. Bam 2-1 voor de Lientjes! Hebben jullie Lynnientje ook al gezien? Zij werkt harder dan de rendieren van de kerstman! Maar helaas net voordat ze uitkijken op een verdiende rustpauze weten de jongens nog de gelijkmaker te scoren. Terwijl Mischalientje thuis ligt de dromen van een welverdiende winst en Bethelientje al haar krachten aan het sparen is om hopelijk na de winterstop terug te keren, voelen de lientjes dat het vandaag toch echt mogelijk is! In de tweede helft zijn we overduidelijk beter. Zelfs de ouders van de tegenpartij vinden dat ook. Net voor het fluitsignaal, in de stromende regen, glijdt de bal toch nog in ons net.

De Lientjes vallen wanhopig neer op het grasveld. Enkele andere sprookjesfiguren – Cassepoester en Markroosje – merken hun op. Alberwitje vraagt de figuren of zij toevallig nog een idee hebben om de lientjes eens een keer te laten winnen. De lientjes moeten de aankomende weken veel rusten, en dus vroeg naar bed.
Door haar magische glazen bal ontdekt de KNVB inmiddels het bedrog van de scout. Ze komen er achter waar het team zich nu bevindt, waarop de KNVB besluit zelf in actie te komen. De directeur van de KNVB vermomt zich met behulp van een toverdrank als een de kerstman en maakt giftige kerstkransjes; degene die ervan eet zal in een diepe, schijndode slaap belanden. Deze betovering kan enkel verbroken worden door een overwinning in het nieuwe seizoen.
Cassepoester en Markroosje kunnen het niet aan om de ogenschijnlijk dode Lientjes zo door te laten gaan. In plaats daarvan maken ze gezellige kersthuiskamer met glazenvoetballen waarin de lientjes kunnen rusten. Seizoenen gaan voorbij, tot dat het zonnetje weer op de velden schijnt. De voorzitter met wie Alberwitje en de lientjes eerder kennismaakte bezoekt het voetbalveld. Hij ziet dat de lientjes hun eerste wedstrijd winnen in de nieuwe competitie. De vloek is verbroken. Op naar het kampioenschap!
he ho he ho
2018 is gedaan
’t is tijd om weer naar huis te gaan
He ho he ho
He ho he ho he ho
2019 komt er aan
Het jaar dat wij iedereen verslaan he ho he ho.

Carolien (moeder Kiki)