MO11

Deventer, 7 april 2019
Lieve Meiden van MO11,

Het is de hoogste tijd voor een tussenevaluatie, zoiets als een schoolrapport in februari maar dan zonder cijfers. Cijfers hebben namelijk geen zin, behalve dan die van de stand van de competitie. Van de 9 wedstrijden hebben we er inmiddels 5 gespeeld en dit hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen; als je alles wint dan sta je bovenaan! 65 goals voor en maar liefst nul tegen. Bizar! Zo langzamerhand geloven we oprecht dat we kampioen kunnen worden, maar juist daar schuilt het gevaar….

Want weten jullie het nog? Vorig jaar stonden we ook een soort van eerste, maar dan van onderen. Keer op keer verloren we met ruime cijfers. Eerlijkheid gebied te zeggen dan de sfeer er niet minder om was. Maar toen ik gisteren de verdrietige koppies van Eerbeekse Boys (girls) zag en een iets wat gefrustreerde trainer moest ik ook wel even slikken. De trainer vroeg zelfs of wij niet in een te lage competitie waren ingedeeld. Ja, misschien wel. We weten hoe het voelt. Frustratie, verdriet en misschien wel wat boosheid.
Gisteren speelden we eigenlijk niet zo goed, ondanks de enorme winst: 13-0. Zoals een befaamd oud Nederlands voetbal man ooit zei (vraag maar aan je ouders wie): “Het moeilijke van een makkelijke wedstrijd is om een zwakke tegenstander slecht te laten voetballen.” En daarin zijn we misschien niet helemaal geslaagd.

Deze man deed nog een aantal bijzondere uitspraken:
Simpel spelen is het mooist     (laten we deze goed in onze oren knopen!)

Je gaat het pas zien als je het doorhebt   (wees lief voor de tegenstander)

Winnen doe je met z’n allen  (winnen is verslavend maar bewaar de echte vreugde tot de laatste wedstrijd)

Elk nadeel heeft zijn voordeel   (iets ingetogener de winst vieren maakt de laatste wedstrijd nog leuker)

Maar gelukkig zei hij ook: Je wordt beter door slechter te worden.

Dus lieve meiden, jullie zijn stuk voor stuk toppers. Maar laten we één ding met elkaar afspreken: we spelen elke wedstrijd alsof het kampioenschap nog niet zeker is. Houd het veld breed, kijk eerst voordat je de bal passt, speel samen en dek je tegenstander continu. Kletsen, dromen, radslagen en andere ongein bewaren we voor in de kleedkamer.

Nog 4 wedstrijden te gaan. Ik heb even gekeken waar de tegenstanders staan op de lijst van de stand. En verwacht dan ook geen enkele problemen. Ik denk dat we 25 mei een knalfeest gaan vieren….. Maar denk er om (vraag je ouders maar om uitleg):       het absolute toppunt van zelfvertrouwen is nederigheid.

Dikke zoen
Caroline