Onervarenheid nekt FC RDC in Eefde

Zaterdagmiddag speelde FC RDC zijn eerste bekerduel en verloor in de laatste minuut van de thuisploeg.

Vorig seizoen stonden ze tweemaal tegenover elkaar en wonnen beide uitclubs hun duels in de competitie. Eefde promoveerde uiteindelijk en dacht van FC RDC af te zijn. Niets bleek minder waar met de eerste bekerwedstrijd in de poule.

Na een openingsfase van aftasten nam FC RDC het initiatief op sportpark ‘De Wolzak’. Met de ervaren Ros en Sinnema in de laatste linie gaf het nauwelijks iets weg en laatstgenoemde kreeg zelfs de eerste assist op zijn naam na 31 minuten spelen.

De captain slingerde een vroege voorzet in het strafschopgebied. De gecurvde voorzet werd op waarde geschat door de ijverige middenvelder Ufuk Dukaroglu, die het speeltuig controleerde en beheerst achter de Eefder goalie deponeerde. Een beloning voor het fris ogende en gedreven spelende FC RDC.

Pas na 36 minuten spelen was de thuisploeg in staat gevaar te stichten voor het doel van Carst Winter, maar de punter eindigde naast het doel. Vlak voor de thee moest diezelfde sluitpost wel ingrijpen en dat deed hij adequaat nadat zijn collega’s niet goed instapten.

Maar het zat FC RDC niet mee in het zonovergoten Eefde. Al in de warming-up haakte Sem Faber af vanwege een ongelukkige schot op zijn slaap, ook de ervaren Tesh Ros en ‘baltovenaar’ Mehmet Kisa konden niet verder nadat ze in het eerste deel te hard waren aangepakt.

Met een jeugdig elftal moest de voorsprong verdedigd worden, want Eefde kwam direct fanatiek uit de startblokken. Doelman Winter tikte kort na de rust een kopbal onder uit de hoek en zag enkele minuten laten tot zijn opluchting een voorzet via de deklat weer het veld in springen.

Dat was het dan wat derdeklasser Eefde betreft. RDC sloot de gelederen goed door hard werken en de thuisploeg creëerde geen kansen meer. Maar het balbezit was wel voor de thuisploeg dat brutaal genoeg was een corner te nemen, terwijl een inworp de spelhervatting zou moeten zijn.

In de verwarring mocht de rijzige stopper van Eefde ongehinderd binnen koppen voor de gelijkmaker halverwege de tweede helft. De warmte eiste zijn tol van beide ploegen die eigenlijk genoegen namen met de puntverdeling. Toch wist RDC de schroom van zich af te werpen en de jeugdige voorhoede stichtte wat gevaar via Jorrit Draaijer en Kadir Taflan.

De winst was heel dichtbij toen spits Helms, drie minuten voor tijd, de bal pardoes volleerde over twintig meter. Het sportpark was even muisstil zodat het geluid van het aluminium weerklonk door bijna het gehele dorp. Het zou ook teveel zijn geweest voor het uiteindelijk gelijk opgaande duel.

Maar dat voetbal soms anders loopt dan logisch zou zijn, bewees de extra tijd. Een voorzet van rechts kwam goed uit voor de binnenstormde matchwinner uit Eefde waardoor de thuisploeg de meest gelukkige was afgelopen zaterdagmiddag.

Trainer Jacob Ensing was, ondanks de nederlaag, toch best positief na afloop: “De sfeer in de groep vanmiddag was hartverwarmend, ondanks de ongelukkige nederlaag”. Het zat hem en zijn ploeg niet mee in Eefde: “We kennen veel leermomenten, zeker uit de tweede helft waarin het voetballend allemaal wat minder werd”.

ERIK VAN LUTTIKHUIZEN