De wond van FC RDC

In de winterstop maken we de balans op van de eerste seizoenshelft. Een terugblik op de wedstrijden vanaf afgelopen zomer tot aan dit ogenblik. Een teleurstellende eerste helft van het seizoen…

Ons vlaggenschip beleefde een matige eerste seizoenshelft. Mede dankzij de vele blessures en mutaties, staat de enige Deventer zaterdagvereniging op een teleurstellende 12e plek in 4C met 10 punten uit 11 gespeelde duels.

FC RDC Balcony Site

FC RDC kent natuurlijk een roerige periode. Vijf jaar geleden ‘hikten’ we eerste nog tegen de eerste klasse aan en ondertussen kan de vrije val niet verder dan de huidige vierde klasse. De drie samengesmolten voetbalclubs (Daventria, RODA en De CJV-‘ers) moeten er nog van bijkomen. Een diepe wond laat zoiets achter, een wond welke het zelfvertrouwen aantast. Het enige medicijn zijn overwinningen, echter dat succes laat nu al even op zich wachten. Toch is de nood hoog, want de concurrentie slaapt niet. Zo zullen Kon. UD en Helios komend zomer toetreden tot het zaterdagvoetbal. Dat levert, naast geweldige derby s, natuurlijk ook de nodige concurrentie op. Vijf voor twaalf dus voor FC RDC.

Foto: Han Balk

Vol goede moed startte Jacob Ensing deze zomer aan zijn tweede seizoen bij FC RDC, het voorgaande was eigenlijk ook teleurstellend. Maar ergens zal er een einde moeten komen aan de teloorgang, zo was de positieve conclusie. De voorbereiding verliep redelijk met goede wedstrijden in de beker tegen hoger spelende teams en overwinningen tegen gelijkwaardige clubs. Het gevoel was goed toen de bal voor ‘het eggie’ ging rollen.

Luuk Helms FC RDC foto: Pim Nauta
Foto: Pim Nauta

Echter direct over het eerste duel hing een deken van onzekerheid, niet durven te voetballen en grossierende in onbegrijpelijke fouten en keuzes. Het eerste thuisduel tegen de aanstaande kampioen gaf direct al weer wat de mogelijkheden, maar ook onmogelijkheden van dit team waren. Een uitstekende eerste helft waarbij het zich bijna gelijkwaardig toonde en, na de eerste tegenslag, een dramatische tweede deel waarbij er zes tegentreffers werden geïncasseerd. Voetballen kan deze groep wel, echter is het mentaal bijzonder kwetsbaar.

FC RDC vs. Fortissimo, Koen Wagenvoort Sportpark Borgele Foto: Erik van Luttikhuizen

Wat volgde waren enkele onevenwichtige maanden richting de winterstop met leuke duels tegen Gorssel, Veluwse Boys en Harfsen waarbij FC RDC toonde dat het gewoon goed genoeg kon voetballen. Echter de winst uit die wedstrijden kon niet voor een ommekeer zorgen voor de groep van trainer Ensing. Het team herbergt enkele hele goede voetballers, gemixt met de broodnodige ervaring en enkele jeugdige talenten. Echter het resultaat was te mager, want met slechts zeven goede wedstrijden word je geen kampioen zodat dit overgangsjaar halverwege teleurstellend genoemd mag worden.

Gijs Borkent in actie gedurende EZC'84 vs. FC RDC (foto Carlo Zwarthof)
Foto Carlo Zwarthof

Zowel binnen de selectie als ook in de staf waren er de nodige wisselingen te betreuren in de afgelopen maand. Dit betekend onder meer dat Roy Beumer de taken van Jacob Ensing over gaan nemen vanaf heden. Afgelopen zaterdag werd dat reeds bekendgemaakt op de uitstekend bezochte nieuwjaarsreceptie in het clubhuis. Beumer, Uk en Demmers vormen dan de staf voor de tweede seizoenshelft, welke zij met veel vertrouwen in gaan. Naast een goed oefenprogramma staat ook nog het on-uitgespeeld duel tegen Harskamp op de agenda. Met een 5-2 voorsprong zullen de laatste 50 minuten worden uitgespeeld, een mooiere opstart kan Beumer zich niet wensen. Overigens werd op de nieuwjaarsreceptie tevens de nieuwe trainer voor na dit seizoen gepresenteerd, met veel trots werd Paul Roskam naar voren geroepen en gefeliciteerd met zijn aanstelling.

Maar de tweede seizoenshelft zal ook nog afgewerkt moeten worden, iets waar we met zijn allen erg naar uitkijken. De staf, onder leiding van Roy Beumer zal met frisse moed zal het tweede deel in gaan. Want diverse punten zijn gemorst terwijl er niet direct een beter tegenstander tegenover het eerste elftal stond. Een prachtig uitgangspunt voor het vervolg vanaf 18 januari.

Het programma voor de komende weken:

14-1-2020 Vriendschappelijk 20:00 DAVO 1 FC RDC 1
18-1-2020 Restant wedstrijd 15:00 FC RDC 1 Harskamp 1
25-1-2020 Competitie 14:30 vv Barneveld 1 FC RDC 1
28-1-2020 Vriendschappelijk 20:30 FC RDC 1 Terwolde 1
1-2-2020 Competitie 15:00 FC RDC 1 Prins Bernard 1