Controleren van spelerspassen; hoe werkt het?

Het is voor een eerlijk en sportief competitieverloop van belang dat de juiste spelers op het juiste veld staan. Met de (digitale) spelerspas kan de scheidsrechter de identiteit van de spelers vaststellen en er zo voor zorgen dat alleen gerechtigde spelers in actie komen. Toch komt het nog weleens voor dat niet gerechtigde spelers (verkeerde leeftijdscategorie, geen KNVB-lid of lid van een andere vereniging) op het veld staan. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Ieder lid van de KNVB van 13 jaar en ouder is verplicht een geldige spelerspas tijdens de wedstrijd in te leveren. De digitale spelerspas is onderdeel van de wedstrijdzaken app. Zodra een speler op het wedstrijdformulier (ook via de wedstrijdzaken app) is gezet, wordt de digitale pas zichtbaar voor de scheidsrechter. Kan een speler niet op het wedstrijdformulier geplaatst worden, dan mag deze persoon niet deelnemen aan de betreffende wedstrijd.

Voorafgaand aan elke wedstrijd controleert de scheidrechters alle spelerspassen. De visuele controle biedt verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop en een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aanvoerders en scheidsrechter.

Zelf pasfoto wijzigen

Spelers kunnen zelf de spelerspasfoto op de digitale spelerspas wijzigen via de Wedstrijdzaken-app of Voetbal.nl-app. Er is voor deze werkwijze gekozen op verzoek van veel clubs en gebruikers. Dit om te voorkomen dat niet speelgerechtigde leden (of niet-leden) voor een bepaalde wedstrijd opgesteld kunnen worden door zijn of haar foto tijdelijk digitaal ‘te plakken’ op de digitale spelerspas van een ander, wel speelgerechtigd lid.

Twijfels over meespelen

Indien er twijfels bestaan of een speler speelgerechtigd is, dan kunnen de teamleider en/of aanvoerder dit bespreken met de scheidsrechter. Het is belangrijk dit meteen op het moment van de wedstrijd te doen, voorafgaand aan de wedstrijd, of in de rust. Achteraf melden is vaak te laat en niet meer te achterhalen.