JO17-2 onderuit in Apeldoorn

Zaterdag 7 maart speelden wij een uitwedstrijd in Apeldoorn tegen AGOVV JO17-1. De wedstrijd was nog geen twee minuten oud of de bal lag al in het doel, 1-0. Veel commotie langs de lijn, zuiver buitenspel. De scheidsrechter belandde in een heftige discussie met onze grensrechter, wás onverbiddelijk en keurde het doelpunt toe. Als trainer betrad ik nu het veld om te vernemen wat de lezing van de scheidsrechter was die aanvankelijk zelfs dreigde met het staken van de wedstrijd! Onze grensrechter moest worden vervangen, de toon voor vandaag was gezet. De leidsman zou deze gehele wedstrijd hautain en warrig fluiten. We kwamen in de beginfase niet echt aan voetballen toe en vergaten daarbij ook goed te verdedigen. Voor we het wisten lag de bal voor een tweede keer in het net. Amper 10 minuten gespeeld en geheel onnodig twee doelpunten tegen.

JO17-2 raakt niet gauw onder de indruk van een achterstand, dit was zeker wel een bittere pil voor ons. Vooraf was duidelijk afgesproken dat wij scherp aan de wedstrijd zouden beginnen, met vroeg druk zetten, om de tegenstander zo weinig ruimte te geven. We wilden de tegenstander met goed en verzorgd combinatiespel verrassen. Welnu, dit plan kon de prullenbak in. Langs de kant de spelers gemaand dat we vooral de rust moesten bewaren, scherper moesten dekken en vooral zélf de bal goed rond moesten laten gaan. De rug werd gerecht en JO17-2 begon nu met meer power de strijd aan te gaan. Het spel werd beter en beter, er werden nu kansen gecreëerd.

Daar was ineens Edward, die aan de linkerkant de bal op zijn pantoffel nam en de bal diagonaal in de rechter bovenhoek knalde, 2-1. Een onwaarschijnlijk mooi doelpunt! Vorige week maakten we in de thuiswedstrijd tegen Diepenveen al vier mooie doelpunten, dit was ook een pareltje. JO17-2 had nu de aansluitingstreffer gemaakt. Dit deed onze ploeg zichtbaar goed, de spelers wisten elkaar makkelijker te vinden en de jacht op de gelijkmaker werd ingezet. Niet veel later was het Brendon die knap de verdiende gelijkmaker binnenschoot, 2-2. Even leek JO17-2 AGOVV onder de voet te gaan lopen. Twee mooie opgezette aanvallen resulteerden in twee enorme kansen voor Edward en Brendon. AGOVV mocht van geluk spreken dat wij nu niet uitliepen naar 2-3 of 2-4. We leken de rust in te gaan met 2-2, echter een onnodige verdedigingsfout in blessuretijd leidde een nieuwe achterstand en tevens ruststand in, 3-2.

In de tweede helft enkele omzettingen, ook twee blessures. We waren met 15 spelers afgereisd naar Apeldoorn, we konden nieuw elan inbrengen. Ook kersverse nieuwkomer Tije Hulman kwam in het veld als rechtsbuiten. In de eerste minuut van de tweede helft had JO17-2 de gelijkmaker op de voet, echter de bal ging rakelings naast het doel.
De bedoelingen waren duidelijk, snel scoren we voetbalden immers het laatste deel van de eerste helft beter, kregen enkele grote kansen en wilden dit doorzetten in het tweede bedrijf. Uit een mooie corner van Tygo kopte Balthazar de bal snoeihard nét over de kruising. Edward omspeelde de keeper, van AGOVV en schoot de bal binnenkant voet diagonaal binnen, echter de bal hobbelde tot ontzetting van alles en iedereen langs de verkeerde kant van de paal. Wat een pech voor ons. Met doorzettingsvermogen en wilskracht bleven we knokken en beuken op het doel van de tegenstander. De gelijkmaker móest een keer vallen. Brendon nam de bal in de zestien fraai met de borst aan, hij kon de bal nét niet over de lijn frommelen. Drie grote kansen, de bal wilde er maar niet in.
Nog maar een aanvaller erbij, de tijd begon immers te dringen, een verdediger eruit. Met man en macht probeerden we de gelijkmaker te forceren. Uit een spaarzame uitval scoorde AGOVV de voor hun verlossende treffer, 4-2. Het verzet was nu gebroken, leeg, kapot waren onze strijders. Dat de thuisclub ook nog de 5-2 maakte was des keizers baard. Er ging hier een duidelijke overtreding aan vooraf. Het deerde échter niemand, de drie punten moesten we vandaag achterlaten in Apeldoorn.

Het was al met al en leuke ervaring voor de spelers om eens in het stadion van voormalig eerstedivisieclub AGOVV Apeldoorn een wedstrijd te kunnen voetballen.

Chris Broersma,
Trainer-coach JO17-2