JO19-1 nipt onderuit in bekerclash

Zaterdag 11 september speelden wij thuis een bekerwedstrijd tegen het in de derde klasse uitkomende Sportclub Deventer JO19-2.

Sportclub Deventer, meestal een prima voetballende tegenstander, vaak technisch goed onderlegd wat op voorhand een interessant duel zou opleveren. De wedstrijd stond op punt van aanvang, totdat bleek dat scheidsrechter Ketilsson schitterde door afwezigheid. Dit probleem werd gelukkig snel opgelost, Paul Roskam bood zich aan en nam de eerste helft de fluit ter hand, de tweede helft nam Harry Witsel het over. Beide heren floten een prima wedstrijd.

We begonnen de wedstrijd in een 4-4-2 opstelling, om bij balverlies meteen over te schakelen naar een 4-2-3-1 variant. We wilden het de tegenstander vanaf het begin lastig maken om te voetballen. Welnu, de mannen begonnen scherp en geconcentreerd aan de wedstrijd. De teams waren aan elkaar gewaagd. Het leverde een leuke wedstrijd op. We probeerden de bal hard en laag rond te spelen om de tegenstander te kunnen verrassen. Iedereen werkte keihard, dat was ook nodig, we wilden voorkomen dat het een schiettent zou worden. We hadden slechts 10 man beschikbaar, op het allerlaatste moment kon Damion,15 jaar slechts, nog aan het dwf (digitaal wedstrijd formulier) worden toegevoegd! (wordt vervolgd)

De wedstrijd liet zien dat niet altijd een op papier betere tegenstander heer en meester behoeft te zijn. Door keihard met en voor elkaar te werken, afspraken na te komen, posities goed bezet te houden, lef te tonen én te durven voetballen, liet JO19-1 meteen de eerste mogelijkheid noteren. Tygo kreeg dé kans en besloot vanaf 25 meter op doel te schieten. Hij pegelde de bal rakelings over de kruising.

Het veldspel verliep prima, wij konden de tegenstander goed onder druk zetten waardoor de kansen vanzelf werden afgedwongen. Wanneer Sportclub Deventer probeerde aan te vallen, zakten we terug waardoor het voor hun lastig voetballen was. JO19-1 speelde compact en was zelfs de betere partij met de beste kansen. Zo kreeg Colin, onze aanvoerder vandaag, een schietkans die rakelings naast de paal ging. De in een vrije rol brutaal spelende Damion ging er aan de rechterkant vandoor, passeerde twee tegenstanders en kwam schuin voor het doel uit, hij kon zelf de lange hoek uitzoeken en scoren maar gaf de bal breed op Brendon die verrast leek en daardoor een niet te missen kans om zeep hielp. Jammer, een voorsprong was dik verdiend geweest. Brendon kreeg voor rust nog een grote kans op een doelpunt, echter de bal ging rakelings naast het doel. Uit een corner kon Sportclub vlak voor rust tegen de verhouding in scoren. Er werd even niet adequaat verdedigd waardoor de bal via een kopbal pardoes in de kruising verdween.

In de rust was er geen thee in de kleedkamer aanwezig. Nadat water was gedronken en allen even op adem waren gekomen, kwamen de spelers monter het hoofdveld weer op. We waren van plan op dezelfde voet verder te gaan, het liep immers prima. Sportclub Deventer gooide roet in het eten en kwam onverwachts op 0-2. Een afstandsschot caramboleerde via de onderkant lat net achter de doellijn. Dit was eventjes een tikkie, JO19-1 was kort even de weg kwijt. Gelukkig herstelden wij ons snel. We wilden namelijk heel snel de aansluitingstreffer maken. Opnieuw was het de dekselse Damion die brutaal op avontuur ging aan de rechterkant na een assist van Tygo. Hij kapte fraai naar binnen en schoot de bal hard en laag in de verre hoek, de keeper kansloos achterlatend. Prachtig doelpunt! JO19-1 ging nu op jacht naar de gelijkmaker zonder van systeem te veranderen. We bleven beducht op gevaarlijke tegenaanvallen. Toen dit geen resultaat bracht, gingen wij de laatste 10 minuten risico’s nemen door vol 4-3-3 te gaan spelen. We kwamen er snel achter dat de tegenstander daardoor ook meteen gevaarlijker werd. Dat leidde een paar keer tot hachelijke situaties voor ons doel. We kregen nog eenmaal een kans op de gelijkmaker, echter deze viel niet.

JO19-1 kan terugkijken op een prima wedstrijd. Er werd de gehele wedstrijd door alle spelers alles gegeven. Het kan TROTS zijn op het vertoonde spel. Gezien de kansenverhouding hadden we zelfs het meeste recht op de overwinning. Volgende week gaan wij naar Zutphen, daar gaan wij op jacht naar onze eerste bekeroverwinning met dezelfde strijd, passie, plezier en beleving.

Chris Broersma
Trainer-coach JO19-1