JO19-1 pakt verdienstelijk punt

Zaterdag 20 november stond de uitwedstrijd tegen Schalkhaar op het programma. Op voorhand geen duel waar we met veel vertrouwen naar uitkeken. De tegenstander had slechts 1 duel verloren tegen Helios waar ikzelf getuige van was. Volledig onnodig qua kansenverhouding, Schalkhaar had eenvoudig kunnen winnen. De overige tegenstanders werden met groot gemak met een nederlaag naar huis gestuurd.

Welnu, JO19-1 had geen trek om als kanonnenvoer te dienen. Ook hadden we geen trek om ons volledig in te graven. Met vooraf duidelijke afspraken betraden wij het veld, gebrand om er met z’n allen een goede wedstrijd van te maken. We wilden de tegenstander verrassen met goed positiespel gepaard gaande met een tomeloze inzet. De laatste weken waren we weggezakt op de ranglijst door een aantal ongelukkige nederlagen. Afgelopen weekend verloren wij de inhaalwedstrijd bij ABS overigens volledig terecht, maar zeer geflatteerd.

De verdediging bestond uit Kay op doel, achterin Tygo, Balthazar, Bram, Colin en later Casper. Het middenveld bestond uit Edward, Jaïr, Bryan en Matthijs. De aanval werd gevormd door Tom en Giel.

Schalkhaar trok vanaf de aftrap meteen ten aanval en probeerde een snel doelpunt te forceren. Het eerste schot zeilde over de deklat. We speelden zeer geconcentreerd en hadden in onze vertrouwde 4-4-2 opstelling vooral de intentie niet in het mes van de tegenstander te lopen. FC RDC combineerde prima en liet de bal rustig rondgaan tegen het fysiek sterke Schalkhaar. In de zevende minuut kwamen wij verrassend op voorsprong. Na een assist van Matthijs kwam het leer voor de voeten van “Woeste Sjaak” Balthazar die daar wel raad mee wist. Onberispelijk hard schoot hij de bal laag in de linkerbenedenhoek buiten bereik van de keeper, 0-1. Een prachtig mooi doelpunt. Schalkhaar was even aangeslagen door deze tegenvaller en had geen antwoord op ons spel. We bleven goed combineren en zaten er iedere keer heel kort en goed op wanneer we zelf de bal niet hadden. Schalkhaar was voor rust een aantal keren zeer gevaarlijk voor ons doel, tot doelpunten leidde dit niet. We gingen verdiend en verrassend de rust in met een 0-1 voorsprong.

In de tweede helft probeerden wij op dezelfde manier te voetballen. We hadden twaalf spelers beschikbaar en iedereen keihard nodig. Na drie minuten scoorde Schalkhaar reeds de gelijkmaker. Een voorzet vanaf links werd ingekopt, onze keeper Kay was kansloos. Een tegenvaller voor ons. Voor Schalkhaar het teken om vol ten aanval te trekken en voor de overwinning te gaan. Er ontspon zich een prachtige wedstrijd, waarin onze mannen niet wensten te capituleren. Alle spelers gaven werkelijk alles wat ze in zich hadden. Schalkhaar kreeg enkele mogelijkheden, echter RDC was fel en kwam zelf ook aan voetballen toe. Jaïr slalomde aan de linkerkant drie spelers voorbij en wist de bal net niet over de doellijn te schieten, een verdediger kon de bal nog net wegwerken. Ook Tom kwam alleen voor de keeper van Schalkhaar maar deze wierp zich dapper voor de bal. Inmiddels verstreek de tijd, Schalkhaar probeerde alles om alsnog een doelpunt te forceren. Even leek het erop dat ze daarin alsnog zouden slagen, echter de inzet werd door Casper van de lijn gekopt. De wedstrijd was later begonnen in de tweede helft waardoor het tot de laatste seconde spannend bleef. Zo ging Tygo in de dying seconds en NIET buitenspel staand nog alleen op de keeper af, maar werd alsnog afgevlagd voor buitenspel. De sensatie was anders helemaal compleet geweest wanneer dit ook nog tot een overwinning en de beslissing van deze spectaculaire wedstrijd zou hebben geleid. De scheidsrechter blies meteen voor het einde en zo behaalde JO19-1 een zeer verdienstelijk punt, 1-1 tegen de nummer 2. Het was een zeer aantrekkelijk, boeiend, sportief en vermakelijk duel. Prima scheidsrechter ook, jammer dat er geen publiek mocht zijn want dat had dit duel én de spelers zeker verdiend gezien de amusementswaarde.


Chris Broersma
Trainer-coach JO19-1